La quarta revolució industrial ja és aquí. Les dades així ho constaten: sembla ser que 4 de 10 empreses desapareixeran d’aquí a una dècada i (atenció a la xifra) el 47% dels llocs de treball, tal com els coneixem ara, també.

Aquesta revolució, avui dia, té nom i cognom: es diu transformació digital i és la nova assignatura obligada per tota empresa que vulgui sobreviure a la gran onada digital. El significat de la paraula transformar és molt potent: vol dir canvi, passar d’un estat a un altre, convertir una cosa en una altra. Amb aquestes accepcions, potser ens prendrem més seriosament el significat de la frase transformació digital.

Encara que gairebé tots portem un bocí digital en el nostre ADN, gran o petit, quan patim una transformació com cal el nostre material genètic haurà canviat també. Si tot va bé,  nosaltres, la nostra organització, les persones que en formen part, serem unes altres. Perquè al final les empreses les conformen persones que seran la base material i intel·lectual de la transformació, allò que serà transformat. I és sobre aquest capital humà sobre el que haurem de tenir més cura en tot el procés de canvi.

Acceptar la disrupció, el fet de fer les coses d’una altra manera, des d’una altra perspectiva, requereix preparar-se a fons, entrenar-se i sobretot, formar-se. En aquest punt creiem que en tot procés transformador cal començar per entendre la base humana de l’organització i entendre les necessitats de cada àrea perquè rebi el suport adequat per afrontar el canvi com a palanca de projecció més que no pas com a fre. En diríem entendre la disrupció, acceptar-la i aprofitar-la.

Acompanyar les persones en aquest procés perquè el canvi sigui professionalment confortable ens ajudarà a obtenir l’èxit global. I és aquí on introduïm la figura del coach, que a través de tècniques de coaching ajudarà les persones i els equips a aprofundir en els seus coneixements i objectius i a entendre millor el seu entorn focalitzant-se en els seus objectius professionals.

Un dels principis del coaching és que les persones poden canviar. Així doncs, si ens enfrontem a un procés de canvi, per què no utilitzar les eines del coaching perquè ens ajudin a tenir èxit en el canvi de les persones i en la transformació digital de les empreses?

Nosaltres ja hem utilitzat sessions de coaching per a la definició estratègica de noves companyies, per a la creació d’identitat i la recerca de denominació (naming). I el que hem après és que el grau de convenciment de les persones que participen en aquests processos és total i va més enllà de qualsevol postureig: aconseguim que aflorin les creences de les persones i les podem transformar. No és un acte de fe, sinó de transformació. Endavant doncs.

Pau Font

Reserva’t l’agenda: Si vols saber-ne més sobre la revolució digital o que et fem un coaching express en la teva transformació empresarial, ens trobaràs el 31 de maig i 1 de juny a BIZ Barcelona.